Umodne tomater i oktober

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Tomaterne smager næsten bedre og bedre hen gennem september og i starten af oktober, men omkring midten af oktober er der de fleste år ikke sol og varme nok til, at tomaterne kan modne færdig. Eller også truer nattefrosten, så man bliver tvunget til at plukke alle frugterne af og forsøge at eftermodne dem indenfor. De frugter, som stadig er mere eller mindre grønne, kan man lade sidde – det kunne jo være, at nattefrosten sprang over i denne omgang.

De frugter, som er begyndt at antage farve, kan man eftermodne indenfor. Men de grønne kan ikke modnes – i hvert fald ikke med en god smag. Tidligere eddikesyltede man grønne tomater, men de indeholder alfa-tomatin, som man højst bør indtage i meget små mængder.

Tomater

Der er udsigt til frost og de sidste tomater af den stribede sort Darby er blevet plukket til eftermodning. De skal lægges ud i et lag under modningen. Foto: Karna Maj

Eftermodning af tomater

Der findes et væld af anvisninger på at eftermodne grønne tomater, så man har tomater til jul. Jeg har prøvet flere gange med at pakke ind i avispapir, silkepapir, lægge i kasser osv. Dog har jeg ikke vovet at lægge dem ned i kommodeskuffer, som også anbefales, da jeg ved, hvor ulækkert det bliver, hvis der er en tomat, som rådner. Og det er der altid. Saften herfra sætter i øvrigt grimme pletter på træ, og de kan ikke fjernes igen.

De helt grønne tomater kan ikke eftermodnes. De lysgrønne kan måske modne, men de komme ikke til at smage særlig godt. Derimod kan det lykkes fint at få de tomater, som er begyndt at antage bare lidt farve, til at modne. Det lykkes dog kun, hvis tomaterne er fejlfri, når de høstes. Alligevel er der altid nogle, som begynder at rådne og dermed afgive væske. Det er derfor bedre at have et vågent øje på dem end at pakke dem ind.

Jeg har i mange år fået et godt resultat ved at lægge dem i et lag i to gamle bradepander og stille dem på loftsgangen, som er uopvarmet. De står lige indenfor et sydvendt vindue og får således en del sol og varme. Jeg går forbi dem flere gange om dagen og kan dels se, om der er nogen røde klar til at spise, dels holde øje med, om der er nogle, som ser ud til at være ved at begynde at rådne og skal fjernes. Normalt når de fleste at blive fint modne i løbet af nogle uger.

Er grønne tomater giftige?

Et stadigt tilbagevendende spørgsmål er, om det er forsvarligt at spise grønne tomater. De ligner kartoffelplantens og sort natskygges frugter og er i samme familie, så tanken er nærliggende, da ingen af disse frugter bør nydes. På mange hjemmesider kan man læse der, at grønne tomater ikke bør spises, da de ligesom stængel og blade har et højt indhold af alfa-tomatin, som er giftigt.

En forespørgsel i Fødevaredirektoratet i 2004 gav dette svar fra Ulla Bertelsen, Akademisk medarbejder i Kontor for Fødevaresikkerhed, FAZ:

»Fødevaredirektoratet vurderer ikke at indtag af alfa-tomatin via grønne tomater er et sundhedsmæssigt problem. Begrundelsen er, at toksicitetsundersøgelser ikke tyder på, at alfa-tomatin er mere toksisk end glycoalkaloider i kartofler (hverken de gastro-intestinale eller de neurotoksiske effekter). Indholdet af alfa-tomatin (20–200 mg/kg) i grønne tomater er omtrent som glycoalkaloider i kartofler (20–150 mg/kg) og konsumeringen af grønne tomater skønnes at være langt lavere end af kartofler i Danmark. De toksikologiske undersøgelser af dette område er dog sparsomme og utilstrækkelige, men ud fra den viden, vi har i dag, anses indtag af grønne tomater ikke for at være et sundhedsmæssigt problem.«

Hvis man vil bruge de grønne tomater til at sylte, bør man ud fra et forsigtighedsprincip kun spise dem i meget begrænsede mængder. Men måske er det bedre at komme dem på kompostbunken og i stedet for spise syltede agurker eller græskar.

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Solsikken

Alt til den økologiske have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Tomat > Umodne tomater i oktober

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider