Tornet natskygge

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Denne lidt usædvanlige plante har det botaniske navn Solanum sisymbriifolium, og det fortæller, at det er et medlem af natskyggefamilien, og det er man ikke i tvivl om, når man ser plantens blomster. De ligner til forveksling kartoffelblomster. Blomsterne kan være næsten hvide, blålige eller rødlige.

Det overraskende er, at planten er fyldt med lange torne, og deraf navnet tornet natskygge, som er det officielle danske navn. Planten hedder i UK og USA bl.a. Sticky Nightshade.

Den ses også under navnet Litchi tomat – men den er ikke en Solanum Lycopersicum, hvorfor den ikke bør have et navn, hvori der indgår tomat. Den kaldes også tomatillo, og dens bær ligner lidt tomatillo og ananaskirsebær, da bær af alle tre vokser inde i et hylster, som sprænges, når de modner, og i alle tre bær er der mange frø fordelt i frugtkødet.

Solanum sisymbriifolium

Tornet natskygge med mange modne røde bær først i november 2014. Herregårdshaven ved Rønnebæksholm. Foto: Karna Maj

En plante, mange navne

Her er en række navne, tornet natskygge kendes under:

Alco-Chileo, arrabenta cavalo, dense-thorn bitter apple, doringtamatie, espina colorada, fire and ice plant, jeweelie, joão bravo, jua das queimadas, jua de roca, klebriger nachtschatten, litchi tomato, liuskakoiso, manacader, morelle de balbis, mullaca espinudo, ocote mullaca, pilkalapis baklazanas, puca-puca, raukenblatt-nachtschatten, red buffalo-burr, revienta caballo, sticky nightshade, tomatillo, tutia, tutia o Espina Colorada, uvilla, viscid nightshade, wild tomato, wildetamatie,
blek taggborre.

Tornet natskygge breder sig i verden

Tornet natskygge vokser naturligt i det meste af Sydamerika, og findes nu naturaliseret i store dele af verden. I Sydafrika er det forbudt at dyrke den – her er den et frygtet landskabsukrudt. Den findes også i Australien, Nordamerika og Europa. Tornet natskygge breder sig via selvsåning, og hvis den ikke ødelæges af hård frost, overlever den og breder sig også under jorden.

Dyrkning

Nedenstående dyrkninganvisninger er ud fra dyrkningserfaringer fundet på nettet og vurderet i forhold til danske forhold. I Herregårdshaven ved Rønnebæksholm ved Næstved har de dyrket en plante i sommeren 2014. Keld Kryger, som er gartner på projektet, oplyser, den var blevet købt i foråret, vistnok fra gartneriet på Egeskov. Den havde først i november en hel del røde bær, som det ses på billederne.

Tornet natskygge har en længere udviklingstid end tomater, mere som tomatillo. Det anbefales at så den tidligt, gerne tidligere end tomat. Der er antagelig modne frugter fra engang i september, men de fortsætter med at modne hen over efteråret. Det vil give længere sæson ved dyrkning i væksthus, men her vil man næppe have plads til planten.

Den har en kraftig tilvækst og når 1–1,5 m højde og lige så bred. Det er en fordel at espaliere den og evt. fjerne nogle grene, da det ellers kan blive svært at komme til at plukke bærrene.

Bærrene tåler nogle få graders frost uden at tage nævneværdig skade. Planten tåler ikke hård frost, men planter har overlevet i UK, hvor der har været ned til -7° C. Så måske kan den overleve en mild dansk vinter og skyde igen, hvis der jorddækkes godt.

Det anbefales at forkultivere den. Planter der er selvsåede kommer for sent i gang til at kunne nå at give frugt. Det svarer til tomatillos udvikling under danske forhold.

Solanum sisymbriifolium

En plante med god tilvækst. Den er købt som en lille plante i foråret. Herregårdshaven ved Rønnebæksholm Foto: Karna Maj

Anvendelse

Der er megen diskussion om smagen af bærrene i diverse fora på internettet. Nogle kan ikke lide den, og vil aldrig dyrke den igen, eller kun fordi det er en dekorativ plante, der tiltrækker humlebier. Andre kan godt lide bærrene, nogle elsker dem. Fuglene spiser også bærrene. Der skal bruges handsker og lange ærmer, når der skal plukkes bær. Det er en fordel at espaliere planten, da den ellers er svær at høste.

De helt modne røde bær, som bliver 2–3 cm store, kan spises direkte fra planten, og de kan bruges til bl.a. marmelade.

Tornet natskygges bær indeholder solasodine, og bruges kommercielt til fremstilling af hormoner.

Planten tiltrækker coloradobiller, som dog ikke kan ødelægge planten, men det er en fordel, hvor coloradobiller er et problem. Den bruges også som fangafgrøde for kartoffelcystenematoder i områder, hvor de er et stort problem.

Solanum sisymbriifolium

Hylsteret omkring bærret åbner sig, når det modner. Herregårdshaven ved Rønnebæksholm. Foto: Karna Maj

Solanum sodomeum har også torne

Tonet natskygge er ikke den eneste Solanum med torne. Solanum sodomeum, Devil’s Apple, som den hedder på engelsk, vokser i det sydlige Afrika og er invasiv art i bl.a. Australien.

Modne frugter på Solanum sodomeum. Portugal i september måned.Det portugiske navn er Maçã-do-inferno. Foto: Júlio Reis

Har du dyrkningserfaringer?

Hvis du har dyrkningserfaringer med tornet natskygge, så skriv en kommentar til artikelen og læg gerne billeder med ind.

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Solsikken

Alt til den økologiske have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Tomat > Tornet natskygge

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider