Kobjælde – en sart og blød vildstaude

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Det er slutningen af april, forårssolen varmer de sandede småbakker. Kun en meget sparsom vegetation dækker den tørre stenede jord. Men midt på bakken, i den golde sandjord, står en lille tue med blålilla blomster. Opret kobjælde, en lille sart og blød plante lyser op. Der kommer en stille summen fra den, da et par bier er ved at forsynes sig med nektar.

En sjælden plante på overdrev og skrænter

Pulsatilla vulgaris er dens botaniske navn. Det betyder almindelige Pulsatilla, men den er nu ikke så almindelig mere, men man kan være heldig at finde den på tørre kalkrige steder, på overdrev og skrænter. På dansk kaldes den kobjælde på grund af dens klokkeformede blomster, førhen er den også blevet kaldt koklokke, blå kobjælde, klokkeformet anemone og loden pige, fordi den er blød og dunet. Den er i ranunkelfamilien, samme familie som klematis, engkabbeleje, engblomme, vorterod og anemone. Faktisk har man førhen regnet den for en anemone, men den er nu bestemt som en selvstændig slægt.

En fin forårsstaude

Opret kobjælde

Opret kobjælde, Pulsatilla vulgaris, er en oplagt lille forårsstaude til den sandede tørre have. Foto: Jens Thejsen

Kobjælden er en fin forårs staude, som blomstrer i april og maj. Den bliver omkring 20–30 cm høj, og har fint fjersnitdelte blade. Den har en kraftig dybtgående pælerod, så den kan stå fast og samtidig også hente vand og næringssalt langt nede i den ofte tørre og stenede jord. Planten er belagt med silkhår, som forhindrer fordampningstab. Dette er hensigtsmæssigt, da den ofte står meget udsat for sol og blæst.

Blomsterne syner af meget på den lille plante. Det er blåviolette klokker, med mange gule støvdragere, synlig reklame for den gode nektar og pollen, som da også er meget værdsat af bier og andre insekter.

Sølvhvide frøstande

Planten er smuk om foråret i blomst. Men hen på sommeren, når den stårmed frøstande, er den bestemt ikke mindre flot og spændende. Frugten er en flerfoldsfrugt, som man kender fra Clematis, det vil sige små knappenålsstore nødder med haler. Samlet i sølvhvide strittende parykker eller bløde graciøse nullermænd som er utrolig dekorative.

En giftig plante

Hele planten er giftig, og hvis man arbejder for meget med den, kan man få hudirritation og eksem. Den bliver da også brugt homøopatisk mod bl.a. hudproblemer, men også mod hovedpine, depressioner, og maveproblemer. Men det er på ingen måde en plante, man selv skal forsøge sig med.

Kobjælde er en fredet plante

Man kan altså være heldig at finde opret kobjælde i naturen, men her må man nøjes med at kigge og fryde sig, for planten er fredet og må bestemt ikke indsamles. Men hvis man ønsker at bruge pulsatilla i sin have, er der gode muligheder alligevel, den kan købes i de fleste planteskoler, og den sår sig villigt, når man først har den i haven. Man skal derimod være forsigtig med at flytte den og dele den før den er rigtig godt etableret. Opret kobjælde er en oplagt lille forårsstaude til den sandede tørre have.

Kommentarer

Der er 13 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudestedet

Mange forskellige stauder

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Kobjælde – en sart og blød vildstaude

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider