Hvid og gul anemone

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Skovbundsbed med anemoner

Skovbundsbed med hvide og svovlgule anemoner og liljenkonvaller. Foto: Jens Thejsen

Det meste af sit liv er de hvide og gule anemoner ikke synlige over jorden, men gemmer sig som ormelignende jordstængler i jorden. Men når vi kommer til slutningen af marts og begyndelsen af april, vælter de op af jorden og dækker i løbet af kort tid hele skovbunden.

Den hvide anemone

Hvid anemone, Anemone nemorosa

Hvid anemone, Anemone nemorosa. Foto: Jens Thejsen

Hvid anemone er en af de almindeligste planter, vi har i Danmark, og sikkert en af de mest elskede. Når anemoner står i fuldt flor, og bøgen står på spring, er det forår i Danmark.

Anemonerne lever et meget hektisk forår, for de skal nå både at blomstre og sætte en masse blade i løbet af et par måneder. Inden bøgen helt dækker for lyset i slutningen af maj, skal det hele være overstået, der skal altså fanges solenergi, som kan lagres i rødderne, og de skal nå at formere sig. I begyndelsen af sommeren er der skygge i bøgeskovens bund, og der ikke kan hentes mere energi. Så visner anemonernes overjordiske dele væk, og ormerødderne ligger på lur og venter på det næste forår.

Den hvide anemone har det botaniske navn Anemone nemorosa, som betyder den anemone, som vokser i lunden, så navnet passer meget godt. Anemone er i ranunkelfamilien, samme familie som julerose, klematis, engblomme, engkabbeleje og naturligvis ranunkel.

De gule anemoner

Anemone ranunculoides

Anemone ranunculoides. Foto: Karna Maj

Hvide anemoner har nogle slægtninger som kaldes gule anemoner og de to minder meget om hinanden. De gule anemoner har blomster som er gullige i forskellige nuancer. Den mest almindelige er Anemone ranunculoides, som vokser på de frodigste steder i skoven. De optræder sjældent i meget store sammenhængende bestande, men holder sig mere som gule pletter i den hvide anemoneskovbund.

Enkelte steder optræder en noget bleg udgave af gul anemone, den kaldes svovlgul anemone, og sandsynligvis er det en hybrid mellem hvid og gul anemone. Den er steril, og formerer sig derfor kun ved udløbere og er derfor slet ikke så almindelig.

Svovlgul anemone

Svovlgul anemone. Foto: Jens Thejsen

Anemoner i haven

Både de hvide og de gule anemoner er glimrende som haveplanter. De kan plantes som bunddække enten alene eller sammen med andre skovbundsstauder som liljekonval, skovmærke og majblomst. De kan klare sig i de fleste havejorde, hvis der bare ikke er for tørt eller for fugtigt. Placerer man anemonerne, hvor der er lys længere tid end i bøgeskoven, vil de blomstre op til en måned længere end i skoven, og på den måde være et godt bunddække over en lang periode.

Der findes efterhånden en del sorter af både hvide og gule anemoner her et par eksempler:

  • Anemone nemorosa ‘ Robinsoniana’ her lyseblå blomster og noget større end arten
  • Anemone nemorosa ‘Bracteata Plena’ er hvid og fyldt
  • Anemone nemorosa ‘Green Fingers’ har hvidgrønne blomster og bliver ca. 15 cm høj
  • Anemone nemorosa ‘Gigantea Rubra’ er rødlig og bliver ca. 20 cm høj
  • Anemone ranunculoides ‘Flora Plena’ som er gul og fyldt. Den bliver omkring 10 cm høj

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Landsforeningen Praktisk Økologi

Dyrk med naturen og ikke mod

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Den naturlige have > Hvid og gul anemone

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider