Den naturlige have

Pomeranshøgeurt

Pomeranshøgeurt er en undseelig grøftekantsplante – lige indtil den springer ud og ligner en lille sol. Læs artikel…

Soløje, vintersar og bakke­jordbær

Thorvilds vilde have

I en haveforening i Brønshøj leges der med frodig vildskab og den vilde flora i en struktur af stramme former skabt af jern, sten og stammer.

Skovhaven i byhaven

Havebilledet i Jens Thejsen lille skovhave inde i byen er blevet dannet af de stille forandringer, skovlysningen og skovens mangfoldighed.

Grøft og plantevalg

I en helt almindelig have kan man uden problemer etablere en grøft uden membran og her etablere en bestand af vilde planter.

Forårsplæne med bellis

Tusindfryd

Bellis er hjemmehørende her og vokser naturligt på overdrev og enge, og i blomstereng og urteplæne gør den sig godt med blomster næsten hele året.

Stendige og plantevalg

Udgravning fra en grøft blev til et stendige, og her dyrkes der masser af vilde planter inspireret af den flora, der findes på Nekselø.

kodriver blomsterstand

Hulkravet kodriver

Den er en rigtig forårsbebuder i den danske natur, og den passer også fint ind i den naturnære have, f.eks. under træer og buske.

plæne med bellis og ærenpris

Den langhårede plæne

En plæne, som ikke holdes tætklippet, bliver en stabil og stærk plæne, og med tiden kan den blive et smukt areal med ærenpris og bellis.

Forårsblomster under et hasselhegn

I de yndige forårsmåneder fra marts til maj trives forårsblomsterne specielt godt i den lette skygge under et gammelt hasselhegn på Fuglebjerggaard.

Slået blomstereng

Sådan etablerer du en blomstereng

Det er en langvarig proces at etablere en blomstereng. Det kræver ofte års arbejde, og at man vælger de rette sorter efter jordbund og lys.

hulrodet lærkespore

Hulrodet lærkespore

Hulrodet lærkespore findes ofte i løvskove i den østlige del af Danmark, og denne vilde urt er velegnet i havens skovbund eller under hække.

Skovsyre

Skovsyren er forårets følsomme mimose i skovbunden – den kan folde bladene sammen, men den er også fin i haven på næringsfattige steder i lidt skygge

Hvid og gul anemone

Både de hvide og de gule anemoner er glimrende som haveplanter. De kan plantes som bunddække, alene eller sammen med andre skovbundsstauder.

Den vilde havetype

Den vilde have, eller den naturlige have, er uformel og har en afslappet stil – som i naturen selv. Bliv inspireret til en vild havetype.

Kystbed og plantevalg

Det er ikke svært at dyrke kystplanter i en almindelig have, og sandet er mest et pyntelag mellem den vilde kystflora.

Engelsk græs

Blomstrende enge

Mange drømmer om et stykke blomstrende eng, men det er langt fra let at realisere, og man er nødt til at gå ud fra den jordbund, der er på stedet.

Forandring og nye strukturer i den vilde have

Vild i haven

Lukker man naturen ind i haven, opstår større sansespil og diversitet. Det kræver arbejde, omhu, og at man tør give slip på lidt af kontrollen.

Engkarse

Urteplæne

Plæner behøver ikke at være græs, det kan også være en urteplæne domineret af forskellige urter udvalgt ud fra jordbund og skyggeforhold.

Sommeranemone og blomstereng

Sommeranemone hører naturligt hjemme på Øland og Gotland, og her klarer den sig i konkurrence med græs og kan bruges både i blomstereng og staudebed.

Blå stregbælg

Blå stregbælg blomstrer med smukke lilla blomster sidst i maj og er velegnet til steder, hvor den gerne må brede sig med udløbere.

Liljekonval og konvalflora i haven

Liljekonval er en yndet skovbundsurt, som har lang tid bag sig som kulturplante. Men der er andre konvaller, vi kan have glæde af.

Lundgylden

Lundgylden er ikke hjemmehørende i den danske natur, men man kan enkelte steder finde den forvildet på en let skygget plads i skoven.

Engelsød – en plante fra urtiden

Engelsød kan bidrage til et spændende mosaikbunddække i haven. Man kan etablere løg i tæppet, og derved skabe yderligere variation året igennem.

Naturhave – en overvejelse værd

Enhver grund kan bevares som eller udvikles til naturhave. Muligheden er til stede ved sommerhuset, spejderhytten eller måske omkring virksomheden.

Mangeløv

At stå midt i et bølgende hav af bregner, kan give en underlig fornemmelse af at være trådt tilbage i tiden. Smukt, men underligt anderledes.

Det vilde haverum

Det vilde haverum er som skabt af naturens kærlige hånd – i det vilde haverum er der plads til drømme – det er her kaos bliver til vækst for sjæl og

Slangehoved

Slangehoved er en af naturens smukke planter, som er velegnet til den naturlige have med de smukke blomster, som tiltrækker humlebier og sommerfugle.

Svalerod

Svalerod ser man ikke ret tit, men den 60 cm høje staude med hvide blomster danner fine harmoniske tuer og passer fint til en naturnær have.

Multigrøn salat fra Stephen Barstows have

En ualmindeligt spiselig prydhave

Sjælelige planteaftryk fra et tredagesbesøg hos en af Skandinaviens mest markante havenørder og plantekendere, Stephen Barstow.

Katost – fra ukrudt til grønsag

Katost kan vi støde på næsten overalt. Den er til glæde både for kreaturer, insekter og mennesker og en fryd for øjet såvel som ganen.

Steppesalvie

Steppehaven

En steppe er oftest både blomsterrig og smuk, selv om det er et regnfattigt område på kalkbund, hvor græs, stauder og enkelte buske må klare tørke.

Strandhave

En strand i haven

Man kan aflure naturen på stranden og derudfra skabe et lille naturnært område i haven ved at bruge sten, grus, sand, tang og strandplanter.

Planter til skovhaven

En skovhave har planter i tre etager plus skovbundsstauder og klatreplanter. Her er nogle eksempler på gode planter til skovhaven.

Naturens ansigt – om økologi og skønhed

En skønhedsoplevelse er noget helt andet end pænhed, for i den ligger en spænding, som pænheden mangler.

Kvan i blomst

Kvan – en engleurt

Kvan er en toårig plante i skærmplantefamilien, og det er ikke uden grund at dens botaniske navn betyder engleurt. Den er både smuk og kan meget.

Forhandlerguide

Landsforeningen Praktisk Økologi

Dyrk med naturen og ikke mod

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Den naturlige have

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider