Skadedyr og plantesygdomme

Blommepung

Taphrina pruni

Blommepung skyldes svampeangreb, som angriber blommer, mens de endnu er små. De misdannes, bliver aflange, flade og krumme og overfladen rynkes. Tilsidst dækkes blommen med en hvidlig belægning, og først på dette tidspunkt bliver det direkte synligt, at der er tale om et svampeangreb.

Niche i naturen

Svampen angriber blommetræer, men er ikke så almindelig. Den er nogle år udbredt, andre år ses den næsten ikke. Årsagen hertil kendes ikke, men skyldes antagelig klimaforhold.

Livscyklus

Den angriber de små blommer i juni. Nogle af de angrebne blommer kan blive hængende på træet og smitte næste års blommer.

Blommepung

Blommer angrebet af blommepung i forskellig udviklingsfaser Foto: Karna Maj

Skadebillede

Frugtkødet modner ikke, men forbliver grønt. Kødet er smagløst og sejt. Der er ingen sten i blommen, men i stedet for et hul.

Forekomst

Blomme (kræge, mirabelblomme, reineclaude og sveskeblomme).

Forebyggende metoder

  • Det er en god ide at fjerne de indtørrede blommer på træet, så man er sikker på, at der ikke herfra sker smitte til næste års blommer. Jo længere man venter, jo mere tørrer de ind og bliver til små mumier. Men de kan være lettest at se, når løvet er faldet.
  • Vær også opmærksom på, at Slåen (Prunus spinosa) og Mirabelle (Prunus cerasifera) kan blive angrebet og derfor også kan optræde som smittekilde.
Blommepung

Til sidst bliver de angrebne blommer helt rynkede og indtørrede og er dækket med en hvidlig belægning. De skrumper yderligere ind og bliver til små mumier. Foto: Karna Maj

Metoder når planten er angrebet

  • Sporerne er overalt, så der er næppe meget at gøre. Man kan forsøge at fjerne de misdannede blommer.

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.

Forhandlerguide

ECOstyle A/S

Nematoder, fælder og bekæmpelsesmidler

Robinie.dk – SkovTrup

Beskyt afgrøder med insektnet – bionet

Solsikken

Alt til den økologiske have

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Svampesygdomme > Blommepung

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider