Skadedyr og plantesygdomme

Bladlus og tæger

Bedebladlus

Olivengrønne til sortgrå bladlus, som ofte sidder i tætte kolonier på bladenes underside og suger af plantesaften. Angreb kan misdanne blad og skud.

Bladlus i drivhuset

Mange arter af bladlus kan angribe drivhusplanter, men det er især agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus.

Grøn æblebladlus

Krøllede blade og døde skudspidser er tegn på æblebladlus. Lusene udskiller honningdug, der gør bladene fedtede og sorte.

Kålbladlus

De grålige kålbladlus kan optræde i store kolonier på bladene, og ved hårde angreb kan kålplantens vækst hæmmes og små planter kan gå helt til grunde.

Melet blommebladlus

Melet blommebladlus kan optræde i store mængder på blommetræets blade. Den udskilte honningdug giver grobund for sodskimmel.

Persillelus/tjørnelus

Tjørne-persillelus udsuger blade og skud på hvidtjørn og arter af skærmplanter. På skærmplanterne kan de også danne kolonier på rodhals og rødder.

Rosenbladlus

Bladlusene sidder typisk i kolonier på friske skud, stængler og knopper, hvor de suger saft med deres sugesnabel og ødelægger plantevævet

Rød æblebladlus

Små forkrøblede æbler, snoede skud, krøllede og fedtede blade. Det er tegn på angreb af rød æblebladlus.

Salatrodlus

Rodlus er beslægtet med bladlus. Salatrodlus har værtsskifte og forekommer både i galler på poppelbladstilke og senere på rødderne af især salat.

Sitkabladlus

Sitkabladlusen er ca. 4,5 mm lang og mørkt grågrøn. Den lever på graner, hvor den fremkalder nålefald. Det kan tage træet 5 år at komme sig.

Skjoldlus

Skjoldlus er beskyttet af et skjold. De lever af plantesaft, og derved kan de dræbe planten. De kendes på skjoldet og den honningdug, de udskiller.

Trips

Trips er små, 1–2 mm lange, slanke og mørke insekter, det gør skade i drivhuset på tomat, spansk peber, agurk, græskar og potteplanter.

Væksthusmellus

Mellus, som ofte kaldes hvide fluer, er beslægtede med bladlus og suger plantesaft på samme måde som disse. De er især et problem på tomat.

Forhandlerguide

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Robinie.dk – SkovTrup

Beskyt afgrøder med insektnet – bionet

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Bladlus og tæger

Søg:

St√łt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider