Skadedyr og plantesygdomme

Solbærknopgalmide

Cicedophyopsis ribis

Solbærknopgalmider suger saft af bladanlæggene inde i knoppen. Det kan i sig selv føre til, at knoppen ikke springer ud, men i næste omgang fører det til nedsat blomstring og dermed mindre frugtudbytte. Denne galmide overfører den meget skadelige virus, solbærribbesvind.

Niche i naturen

Larverne lever inde i solbærknopper. De kønsmodne lever frit på skud og blade. Deres naturlige fjender er rovmider, som kan angribe dem i det fritlevende vandrestadie.

Livscyklus

Larverne overvintrer i de angrebne knopper. I maj bryder de frem af knopperne og vandrer ud på nye skud. Æggene lægges i de nydannede knopper, som allerede er inficeret i august måned. Miderne kan overføres svævende på egne silketråde eller siddende på dyr og redskaber.

Skadebillede

Solbærknopgalmider kendes lettest på de opsvulmede, kuglerunde knopper, som aldrig når at springe ud. Galmiderne er meget små, så de kan sidde i hundredevis inde i de angrebne knopper.

Solbærknopgalmide

Normale solbærknopper er spidse til buttede – se øverste billede. Næsten kuglerunde solbærknopper er fyldt med mider. Her en ny knop, som allerede i november har skiftet form og er fyldt med mider. Foto: Karna Maj

Forekomst

Solbær.

Forebyggende metoder

  • Køb sundhedskontrollerede planter i planteskolen.
  • Kontroller planterne lige efter løvfald og fjern og brænd angrebne grene.

Metoder når planten er angrebet

Egentlig bekæmpelse er næppe mulig, men en varieret og sund beplantning med prydplanter vil betyde opformering af rovmider, som kan gøre nytte over for galmiderne, mens de lever frit.

Af Sten Porse, pensioneret faglærer, myrica.dk

Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.

Forhandlerguide

Robinie.dk – SkovTrup

Beskyt afgrøder med insektnet – bionet

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Mider > Solbærknopgalmide

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider