Skadedyr og plantesygdomme

Æblesnudebille

Anthonomus pomorum

Æblesnudebillen lægger æg i blomsterknopperne, og larverne æder æbleblomsten op indefra. Skaden er alvorlig i de år, hvor æbletræerne kun har få blomster. I normale år vil et mindre angreb af æblesnudebiller blot virke som en kærkommen frugtudtynding. Den voksne bille er 4–6 mm og mørkebrun med en lys V-formet tegning på rygskjoldet. Billen er dækket af brune, grå og hvide hår. Larven er op til 7 mm lang og hvid med et mørkebrunt hoved. Kroppen bliver gullig, når larven er fuldt udvokset.

Æblesnudebille

Æblesnudebille. Foto: Victor Ryabincov,, www.forestryimages.org

Niche i naturen

Æblesnudebiller er afhængige af æble- og pæretræer. I normale gode år har disse træer langt flere blomster, end de kan bære frugt fra.

Livscyklus

De voksne biller overvintrer i jorden under træerne eller i revner og sprækker i grene på jorden. Fra marts er de aktive på varme dage. De lever af de svulmende æbleknopper. I april–maj æder de et hul i de lukkede blomsterknopper og lægger æg deri. Æggene klækkes indenfor 10 dage. Larverne æder blomsten indefra. Efter 3–4 uger forpupper larverne sig, og efter kort tid er billerne fuldt udviklede. Billerne æder derefter af bladenes underside uden at gøre større skade. De kan også lave små gnav i de nydannede frugter, men de er ofte uden betydning. I juli–august vandrer de ned på jorden til deres vinterhi.

Skadebillede

Æbleblomsterne forbliver lukkede, rødbrune og indtørrede. I blomsterne kan findes benløse, gullig-hvide larver eller gullige billepupper. På de nydannede frugter kan der være ubetydelige gnav.

Visne æbleblomster

Æblesnudebillen lægger æg i blomsterknopperne, og larverne æder æbleblomsten op indefra, så de forbliver rødbrune og indtørrede. Foto: Karna Maj

Forekomst

Æble er den mest almindelige vært, men æblesnudebillerne kan også findes i pære.

Æble og pære (Pyrus communis ssp. caucasica, almindelig pære, hjertebladet pære, japanpære, kinapære, pilebladet pære og snepære).

Forebyggende metoder

  • Opformering af havens nyttige insekter kan holde bestanden af æblesnudebiller på et lavt niveau. Man kan pleje de nyttige insekter ved at have blomster i haven så stor en del af året som muligt.
  • Desuden er det vigtigt at have gode steder til vinterhi til nyttedyrene, f.eks. ved at lade staudetoppene stå vinteren over.

Metoder når planten er angrebet

  • Nogle snyltehvepse parasiterer på snudebillen. De findes i større eller mindre omfang i naturen.
  • Indsamling af de angrebne æbleblomster kan være med til at reducere angreb det følgende år. Smid de angrebne blomster i skraldeposen i stedet for i komposten.

Af Maren Korsgaard, hortonom, økologisk konsulent, www.kagerup5.dk

Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.

Forhandlerguide

ECOstyle A/S

Nematoder, fælder og bekæmpelsesmidler

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Robinie.dk – SkovTrup

Beskyt afgrøder med insektnet – bionet

Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Biller > Æblesnudebille

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider