Contarinia pyrivora
Pæregalmyg lægger æg i pæreblomster, og larvernes gnav ødelægger pæren, der falder til jorden sidst i juni. Larven er 4–5 mm lang uden hoved og ben og gullighvid. Larven er meget livlig og kan bevæge sig i spring. Den voksne galmyg er op til 4 mm lang. Kroppen er gråsort med et par striber på brystdelen.
Pæregalmyg er afhængige af pæretræer. I normale år vil blomstringen være så rig, at der både bliver frugt at plukke og mad til pæregalmyggen. I de år, hvor blomstringen er dårlig, kan et angreb af pæregalmyg bevirke, at alle pærer går tabt.
Myggene udklækkes omkring 1. maj og lægger deres æg i pæreblomster. Æggene klækkes efter 4–6 dage. Larverne æder sig store inde i pæren og forlader frugten sidst i maj/først i juni. Larverne forlader ofte pæren, mens den endnu sidder på træet, men kan også lade sig falde ned med frugten. Larven graver sig ned i jorden, og spinder en silkekokon hvori den forpupper sig. Puppen overvintrer i kokonen i jorden, oftest i de øverste 4 cm af jorden.
De angrebne pærer vokser unormalt hurtigt og får en rundere facon. Ved gennemskæring af frugten ses 20–100 larver af pæregalmyggen. Når de angrebne frugter er ca. 2 cm. brede, stopper væksten, og de bliver sorte især omkring bægeret. De angrebne frugter falder tidligt til jorden. Symptomet kaldes også sankthans-pærer.
De angrebne pærer får en rundere facon. Foto: Karna Maj
De små pærer bliver sorte midt i juni. Foto: Karna Maj
Pæregalmyg angriber kun pære.
Pære (Pyrus communis ssp. caucasica, almindelig pære, hjertebladet pære, japanpære, kinapære, pilebladet pære og snepære).
Der er ikke nogen økologiske metoder til direkte bekæmpelse af pæregalmyg.
Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.
Søg i forhandlerguiden:
Nyttedyr til drivhuset og haven.
Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.
Alt til den økologiske have
Beskyt afgrøder med insektnet – bionet
Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Fluer, hvepse og myg > Pæregalmyg