Spørg eksperterne

Kan man beskære en gammel buksbom?

Jeg er flyttet ind i en gammel have, hvor der står en fin gammel buksbom, der ikke er blevet klippet i mange år. Den er blevet temmelig stor og uformelig. Kan den tåle at blive kraftigt beskåret, eller er det bedst bare at klippe den lidt til, og ellers lade den være.

Med venlig hilsen
Ditte Rosing-Schow, november 2007

Svar

Man bør skelne mellem at beskære og at klippe en plante. Ved klipning fjerner man kun dele af dette års tilvækst (altså af de grønne, urteagtige skud), men ved beskæring går man hårdere til værks og fjerner dele af ældre vækst (altså grene, som er træagtige).

Sådan som spørgsmålet er stillet, forstår jeg, at det drejer sig om beskæring. Her er det gode og altid gyldige råd at beskære planterne i den periode, hvor de har overskud af energi (juli–september). Når det er sagt, så er netop buksbom en meget taknemmelig plante at arbejde med. Den tåler nemlig en særdeles hård medfart. Så vent f.eks. til august, og skær så hele grensystemer væk ved at klippe eller save ved en blivende sidegren. Derefter kan buskens form trimmes ved en klipning, så de værste uregelmæssigheder bliver fjernet. Men forvent, at proceduren måske skal gentages året efter for at få et helt fint resultat, og klip derefter buksbommen hvert år i august.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan man beskære en gammel buksbom?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider