Spørg eksperterne

Hvordan og hvornår beskæres tulipantræ og kejsertræ?

Jeg vil gerne vide, på hvilken årstid man bedst beskærer et tulipantræ, Liriodendron tulipifera. Også om det er en god ide at stamme træet noget op ved at fjerne nogle af de store næsten vandrette grene.

Desuden ville jeg også gerne have svar på samme spørgsmål blot vedrørende kejsertræ, Paulownia tomentosa.

Med venlig hilsen
Walther Deleuran, august 2010

Svar

Om det er »en god idé« af fjerne nogle vandrette grene, det afhænger af, om havens brugere har problemer med grenene. Træet selv vil helst se sig fritaget for al beskæring – og især da at få fjernet nogle af de ældste grene, da det uundgåeligt vil skabe nogle meget store sår.

Når det er sagt, er det med tulipantræ, som det er med alle andre træer, at de bedst tåler beskæring i perioden juli–september, så det kan lige nås.

Kejsertræet er meget sjældent at se i Danmark. Det har svært ved at overleve de første år i etableringsfasen, hvor det sætter meget lange skud, der ikke når at blive hærdet før vinteren. Derfor fryser træet tilbage til roden igen og igen, men overlever det de første 8–10 år kan det blive en usædvanlig smuk oplevelse med de blåviolette blomster før løvspring. I etableringsfasen består beskæringen udelukkende i at fjerne alt det, der døde i løbet af vinteren. Senere vil jeg advare mod at beskære træet overhovedet, da det blot sætter det tilbage til en fase med mange og lange skud, som fryser væk – altså en slags tilbagevenden til etableringsfasen. Der kan dog blive tale om at lave sundhedsbeskæring på et ældre kejsertræ, dvs. at fjerne syge og døde dele af kronen, men man bør lade det blive derved.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan og hvornår beskæres tulipantræ og kejsertræ?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider