Spørg eksperterne

Hvornår beskærer man bedst et valnøddetræ?

Hvordan beskærer man et valnøddetræ? Og hvor meget ad gangen? Jeg har hørt, at det er et meget sart træ og at man derfor skal være ekstra omhyggelig. Træet er meget stort!

Jeg har lige haft en havearkitekt på besøg i går, og han sagde, at man skulle beskære omkring oktober–november, fordi træet så ikke skulle bløde.

Med venlig hilsen
Malene Brammer, september 2003

Svar

På den ene side har havearkitekten ret i, at valnøddetræet ikke vil »bløde« efter en beskæring i oktober–november. Han (eller hun!) har derimod ikke ret i, at det så også er bedst at beskære i oktober–november, for det er det bestemt ikke! En beskæring i de første dage af oktober, mens træet endnu er aktivt, kan gå an (med nød og næppe), mens en beskæring i november vil påføre træet skader, som det i sin dvaletilstand ikke kan gøre noget ved.

Det er en udbredt misforståelse, at træers såkaldte »blødning« er noget skadeligt, som man for enhver pris skal undgå. Det reelle er, at træet for det første kun mister det vand, som skulle have forsynet den fjernede gren, og at der ikke kan påvises skader, som udelukkende skyldes selve vandtabet. Træet taber ganske vist en smule sukker, men det er også alt, hvad der sker.

Hvis man følger den mest gunstige beskæringsmetode, nemlig at skære i tidsrummet juli–september, giver man træerne de bedste chancer for at reagere omgående på den skade, man tilføjer dem. I samme tidsrum vil væsketabet også være minimalt, så alt taler for, at beskæring bør ske i det tidsrum. – Og så er jeg naturligvis enig med Henrik Ahlman i, at valnød egentlig ikke bør beskæres ud over det, som sundhedsplejen kræver.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er 8 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvornår beskærer man bedst et valnøddetræ?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider