Spørg eksperterne

Hvordan får jeg mere liv i nogle gamle hortensia?

Jeg er flyttet til en gammel have, her er der flere meget gamle hortensia, der tydeligt trænger til kærlig pleje. De er ikke ret store og noget pjuskede at se på. De blomsterede fint sidste sommer, men med små hoveder. Hvad vil I anbefale, jeg gør for dem her i foråret? De står mod syd i græsplænen, lidt skygget af nogle gamle frugt træer.

Med venlig hilsen
Mette Folmer Jensen, marts 2006

Svar

Udgangspunktet er godt – nemlig at de har blomstret sidste år. Ofte er der nemlig med hortensia det problem, at de nye knopper ødelægges i løbet af vinteren. Blomsteranlæggene findes i de nye knopper, så man får kun blomster, hvis de har overlevet vinteren. Derfor skal du ikke skære hele busken ned for at få nyvækst fra bunden. Man kan skære en enkelt gren i bund hvert eller hvert andet år for at få nyvækst fra bunden. Hortensiabuske vil altid se lidt gamle og hærgede ud uden blade, men sådan skal de se ud. Gamle hortensiabuske skal beskæres meget nænsomt og forynges gradvist – se artiklen Beskæring af hortensia i foråret.

Hortensia skal helst vokse et sted med delvis skygge, f.eks. på øst eller vestsiden af et hus eller hæk, som giver skygge en del af dagen, men ikke under tagudhæng, med mindre der ikke er tagrende. De tåler nemlig slet ikke at mangle vand. Begynder de at hænge bare det mindste med bladene, skal de vandes. Så spørgsmålet er, om dine står for varmt og tørt. Måske er der nok skygge fra træerne. Til gengæld tager træerne måske en del vand, men det kan du kompensere for. Prøv at forebygge vandmangel i sommer. Hortensia er ikke særligt krævende med gødning. Man frafører jo stort set ikke busken noget, hvis bladene får lov til at ligge i bedet og formulde. Men du kan jo prøve at give dem lidt kompost, bare et par liter pr. plante her i foråret.

Du skriver at de står i græsplænen – hvis der er græs helt ind til dem, kan det være en af grundene til, at de ikke trives. Græs er for stor en konkurrent. Men man kan fint have lave stauder under dem, f.eks. primula der giver farve til bedet i foråret, hvor hortensiaerne ser lidt triste ud. Hortensiaerne kan så skygge for primulaerne i sommertiden.

Og så blomsterstørrelsen. Nyd at de ikke er så store som de pottekultiverede, du ser til salg i butikkerne. De er kunstigt fremdrevne. Naturligt dyrkede hortensiablomster skal ikke sammenlignes med disse. Jeg synes faktisk at de små hoveder er fine – og i hvert fald lettere at bruge til buketter – hvis man nænner det.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan får jeg mere liv i nogle gamle hortensia?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider