Spørg eksperterne

Kan jeg formere min 63 år gamle Bourganvilla?

Hvordan formerer jeg en meget gammel bourganvilla. (den er ca. 63 år gammel)

Den blomstrer stadig – dog mere sparsomt, men reagerede fint på helt ny jord i en større potte her i foråret og blomstrede mere end sidste år, men måske er den ved »at være træt«, så derfor vil jeg gerne for en sikkerheds skyld lave en ny plante af den.

Hvordan gør jeg dette?

Med venlig hilsen
Lone Birkelund, oktober 2016

Svar

Bougainvillea kan formeres ved urteagtige stiklinger i forår og forsommer. Skær ca. 8 cm lange stiklinge af nye skud og anbring dem i en blanding af spagnum og groft sand. Stikling og jordblanding skal holdes jævnt fugtig og stå ved en temperatur på ca. 15 grader. Rodslagning tager normalt 3–4 uger. Urtepotten med stiklingen kan evt. anbringes i en plastpose, der er pustet op. Stil det hele lyst men ikke i direkte sol.

Der kan også laves træagtige stiklinger på dette tidspunkt af året. De skal være 15–20 cm lange og stikkes på samme måde som urteagtige. Træagtige stiklinger skal anbringes ved ca. 20 grader og rodslagning kan nemt tage 3–4 måneder.

Den mest sikre metode på så gammel en plante er aflægning. Bøj et af de nye skud ned til jorden og dæk lidt jord over 4–5 cm fra toppen af skuddet. Når skuddet efter nogle måneder har fået rod, skilles den fra moderplanten. Aflægningen kan evt laves i en anden potte, der stilles ved siden af. Jorden holdes let fugtig.

Med venlig hilsen
Villy Mougaard
Planteskoleejer, Blomstergården

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Formering > Kan jeg formere min 63 år gamle Bourganvilla?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider