Spørg eksperterne

Hvordan laves et espalier til fritstående frugttræer?

Jeg har ledt forgæves efter, hvordan man laver et espalier/stativ til fritstående æble/pære træer. Kan I hjælpe – hvordan skal det se ud, og hvor mange etager er det optimalt at lave.

Med venlig hilsen
Jane Due, marts 2002

Svar

Et espalier er beregnet på at skabe et fladt, nærmest todimensionalt træ. Normalt er et espalier ikke højere end et par meter. Derved bliver resultatet som en hæk, der kan formes, passes og frugten kan plukkes i almindelig højde uden brug af stige. Et fritstående espalier skal kunne stå af sig selv, mens espaliering op af en mur har muren som støtte.

Kontruktionen afhænger derefter af, hvor mange træer det skal kunne bære. Lad os som eksempel sige, at espalieret er 10 m langt og 2 meter højt. I hver ende nedgraves en solid pæl (ca 15–18 cm i diameter og ca 270 cm lang) i en dybde på 60–70 cm. Find f.eks. en af lærk, så behøver den ikke at være trykimprægneret.

Imellem pælene opspændes kraftig ståltråd eller wire i f.eks. fire højder: 0,5, 1,0, 1,5 og 2,0 m. Men før dette gøres opspændes endepælene med en skrå wire, som fæstnes 1,5 m oppe på pælen i den ene ende og i den anden ende 1,5 m fra pælen til en nedbanket kraftig pløk. Skråtrækket aflaster espalieret træk på endepælene. Skråtrækket i enderne kan i stedet for en wire bestå af en pæl, der står på espalieret indre retning. Derved spares plads i enderne.

Derefter opsættes og nedgraves mellempæle af en mindre dimension (8 cm i diameter) for hver ca 2,5–3 m (d.v.s. 2–3 i alt) imellem endepælene som støtte for espalierets ståltråde. Nu kan ståltrådene opsættes og strammes op. Dette sker bedst ved at montere en tråd- eller wirestrammer på hver tråd. De stramme tråde fæstnes til sidst på mellempælene.

Herefter kan frugttræerne plantes. Hvis de er podet på svagtvoksende grundstammer er den passende afstand ca 1,5–2 m, d.v.s. den angivne espalier svarer til 5–7 træer. Men da grenene kan tvinges længere ud, kan der sagtens plantes færre træer f.eks. 3–4. Det vil bare tage lidt længere tid, før espalieret virker færdig.

Træer kan formes efter lyst. Det gælder således også espalieret. Det kan være højere og med flere eller færre etager. I forslaget ovenfor er der fire etager.

Med venlig hilsen
Per Kølster
Agronom, KØLSTER malt og øl

Kommentarer

Der er 11 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Hvordan laves et espalier til fritstående frugttræer?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider