Spørg eksperterne

Kan man få frugttræer til at vokse på hedejord?

Jeg har med begrænset succes forsøgt at plante æble-, blomme- og kirsebærtræer på et mindre nordjysk hedeareal (sommerhusgrund). Jeg har indledningsvist kalket i området omkring plantehullet og tilført kompost.

  1. Skal jeg tilføre specielle mikromineraler til den udpinte jord? Kan dette ske via handelsgødning, eller skal jeg sprøjte det på træernes blade som bladgødning?
  2. Kan jeg bevare hedelyng og revling som beplantning mellem træerne, når jeg har en fri zone omkring frugttræerne med en diameter på 1 m.

Med venlig hilsen
Niels Asbech, september 2006

Svar

Jeg er enig i, at du er i gang med noget af en opgave. Det er ikke umuligt, men forarbejdet bør gøres rigtigt – for ellers lykkes det ikke.

To ting er ekstremt vigtige – forbedring af jordbunden og brug af træer, der sætter så meget pælerod som muligt. Vi skal også lige være sikre på, at der ikke er høj grundvandstand i løbet af året. Dvs. der må ikke stå vand i længere perioder i et gravet hul, som er dybere end 75 cm.

Jeg vil foreslå, at du skaffer et par trailerfulde ler til udskiftning af noget af sandet i bunden af plantehullerne – minimum en stor trillebørfuld i hvert hul, overjorden lægges til side og tilbage igen, når der plantes. På den måde kan du bevare en del af den oprindelige vegetation, som du ønsker. Helt inde ved træet må du holde rent med hakkejernet, så du har mindst en halv
meter i diameter, hvor du ikke har bevoksning. Her kan du nok heller ikke få de oprindelige vækster til at gro, når du helt korrekt har kalket – og det må du gerne gentage en gang imellem.

Dernæst skal du finde nogle frugttræer på vildstamme, og du vil få mest held med æbletræer og blommetræer. Sortsvalget skal være, så de valgte kan bestøve hinanden, og de skal kunne holde sig så sunde som muligt uden brug af nogen former for sprøjtning med andet end vand fra hanen. Disse sorter kan anbefales:

  • Blommer: Opal, Jubilæum, Grøn Reine Claude, men også mange flere.
  • Æbler: Rød Ananas, Bøghs Citron, Bodil Neergaard, Astrakan Gyllenkroks, Nonnetit Bastard, Skovfoged, Tyrrestrup, Sävstaholm og et madæble som Bramley.

Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Kan man få frugttræer til at vokse på hedejord?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider