Spørg eksperterne

Hvad gør jeg ved vindruer angrebet af meldug?

Selvom jeg har læst under meldug i vinplanter, er jeg alligevel i tvivl om, hvad min vin i udestuen fejler, og om den rette behandling.

Min vin vokser ude i haven op af en 4 m høj mur og fejler intet – der er druer på, men de når ikke at modne. Derfor har jeg ført en streng ind i udestuen, og den er vokset sig meget stor, og her på andet år tegnede der sig en god høst, men nu er der belægninger på druerne og de revner. Jeg kan forstå, at jeg skal klippe alt dårligt af (er det også stilkene?), og sprøjte med sprøjtesvovl. Mit spørgsmål er – skal jeg sprøjte nu og så til foråret igen? Og hvor køber jeg midlet?

vinmeldug

Vindruerne vokser fint i udestuen Foto: Annette Engelsen

vinmeldug

Men de angribes af meldug. Foto: Annette Engelsen

Med venlig hilsen
Annette Engelsen, september 2013

Svar

Tak for de gode og klare fotografier. Efter dem at dømme, og efter det beskrevne (især det med, at druerne revner), må der være tale om et angreb af vindruemeldug. Den bliver især plagsom, hvor druerne hænger tørt og i træk.

Det er korrekt, at den mest effektive, ugiftige bekæmpelse er at fjerne alt angrebet straks, man ser det. Hvis skud og grene er angrebet, må også de fjernes. Husk, at der kun går 10 dage fra det øjeblik, hvor angrebet er synligt, og til det, hvor der spredes ny smitte!

Det er mig imod at give råd om kemiske bekæmpelsesmidler, da jeg er modstander af, at de i det hele taget bruges. Desuden vil jeg advare imod, at man bruger sprøjtesvovl eller andet bekæmpelsesmiddel inden døre. Dels er midlerne ikke beregnet til det (og derfor heller ikke godkendt dertil) se middeldatabasen, og dels udsætter man sig selv, sine børn, husdyr og gæster for en uoverskuelig fare.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Vin > Hvad gør jeg ved vindruer angrebet af meldug?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider