Spørg eksperterne

Kan man dyrke vin på friland i Danmark?

Jeg vil gerne dyrke vin på friland, og jeg har ca. 20 vinplanter, som er aflæggerer af en østrigsk vinstok. Vinplanterne har stået i mit drivhus hele sommeren og er meget store nu. Nu skal de så plantes på friland. Det er en meget stiv lerjord. Hvad gør jeg med hensyn til jordforbedring og gødning og skal de espalieres? Kan jeg få et godt råd?

Med venlig hilsen
Ole Groth, september 2002

Svar

Man kan sagtens dyrke vin på friland i Danmark, men det er afgørende for succesen at man har en sort som kan modne i det danske klima. Det er der meget få Østrigske sorter der kan. Så jeg vil egentlig råde dig til at skaffe en sort som er testet i Danmark, f.eks. Léon Millot, Rondo eller Regent. Alle tre er hårdføre rødvinssorter, som modner i Danmark.

Det kan godt lade sig gøre at dyrke vin i lerjord, men du skal sørge for at jorden er så luftig og veldrænet som muligt. Det kan ske ved at tilføre kalk, grus og organisk materiale. Man kan også nedgrave drænrør i jorden, hvis det ikke er gjort i forvejen.

En god måde at gøre jorden luftig på, er ved at dyrke vinstokkene i en række i et højbed, som man aldrig sætter fod i. Højbedet kan f.eks. være 50–80 cm bredt.

Du skal have konstrueret et espalier af pæle og ståltråd. Vent med det til marts, så er jorden let at banke pæle ned i. Disse pæle skal være meget solide, da de skal bære hele vægten af vinranker og druer.

Du kan evt. også læse min bog »Vinavl i Danmark« (Gads forlag), eller »Druer i Danske Haver« (Elkjaer og Hansen). Der står mere om vindyrkning at fordybe sig i. Jeg kan også anbefale dig at melde dig ind i Foreningen af Danske Vinavlere. Foreningen udgiver et blad, »Vinpressen«, der har mange gode artikler om vindyrkning og vinfremstilling.

Med venlig hilsen
Jens Michael Gundersen
Vinbonde og forfatter, Hideaway

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Dansk Hjemmeproduktion

Frugttræer, Bærbuske, Naturgødning

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Assens Planteskole

Diverse prydtræer, prydbuske, frugttræer

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Vin > Kan man dyrke vin på friland i Danmark?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider