Så kom regnen, og pludselig kan man mærke, at sommeren er forbi – det er ved at blive efterår. Forhåbentlig får vi stadig dage med dejligt lune eftermiddage og masser af sol. Septemberdage kan være fantastisk dejlige.
Store squash er meget dekorative, men de delikate til at spise er de små høstet i tide. Foto: Karna Maj
Med fugtig jord, kortere dage, lavere temperatur, masser af nattedug, så er det tid at gå i gang med at plante nye stauder, omplante de gamle stauder, plante nye stedsegrønne, sætte forårsblomsterløg, plante jordbær, så de sidste køkkenhavebede til med efterafgrøde og anlægge ny græsplæne. Det er fantastisk igen at kunne plante efter så lang og tør – og dejlig sommer. Men det haster at få planterne i jorden, da de skal nå at danne nye rødder inden vinter. Skal der prioriteres, så er det jordbær og de stedsegrønne, der skal i jorden først.
September er høstmåned og der gælder både grønsager, bær og frugt. Brombærrene er søde og dejlige, sommeræblerne er lige til at spise fra træerne og snart skal de første æblesorter plukkes ned til at gemme. Sommerpærer som Clara Friis er søde og gode nu, mens mange pæresorter først modner senere. I køkkenhaven er der stadig mange tomater, chili, bønner, squash og snart også græskar, og har man for mange, kan de konserveres og gemmes. Med efteråret kommer også lysten til retter med kål, porrer og rodfrugter. På kølige regnfulde dage er varm suppe igen et hit.
Har man mange tomater, kan man gemme sommerens smag af tomater, hvidløg og basilikum til vinter. Enten ved at koge tomatsauce i en stor gryde eller ved at bage tomater med løg, tomater og krydderurter i ovnen i 2–3 timer. Det kan derefter fryses ned i mindre portioner til vinterbrug. Foto: Karna Maj
Hvis man har passet sine sommerblomster med vand og gødning, så er de stadig overdådige og fylder krukker og bede med blomster, der lyser op i den stadig tidligere skumring. I staudebedet er der ikke så mange blomster, hvis man ikke har plantet netop for at have blomster i det tidlige efterår. Men høstanemoner, sankthansurt og de første asters lyser op og hibiscusbuskene har et blomsterflor, så man kan forledes til at tro, at det stadig er sommer. Mange roser blomstrer også lige nu igen med et sensommerflor. Staudebedene har godt af den rigelige regn, så stauderne kan komme lidt til hægterne efter en alt for tør sommer.
Det mere efterårprægede vejr er perfekt til at få plantet de forårs- og sommerblomstrende stauder om – hvis der er behov for det. De fleste bede kan også sagtens rumme lidt nye stauder, og det er altid sjovt at få nye planter og se, hvordan de trives og udvikler sig sammen med bedets andre stauder. Eller måske er der plads til et helt nyt bded. De fleste mere specielle stauder, må man købe, mens man ofte kan tiltuske sig en bid af de mere almindelige fra andre haver. Du kan bruge vores netsted Del Jorden til at tilbyde andre nogle af de stauder, du får tilovers, og efterlyse nogen af dem, du gerne vil have.
Husk at vande godt, så jorden slemmes ind omkring rødderne. Regn vedligeholder fugtigheden, men kan normalt ikke erstatte vanding ved plantning.
Alt det dejlige fra haven kan man fejre ved at holde sin egen høstfest. Inviter familie og venner og vis, hvad haven formår af friske velsmagende afgrøder her midt i september. Og der er masser af dejlige sommerblomster og fine efterårsstauder til at pynte op med.
Man kan invitere til at være med til at samle råvarerne i haven og at tilberede maden. Det er en god måde at vise køkkenhavens frem på og måske sætte tanker igang hos deltagerne om at få sin egen køkkenhave. Man kan evt. tilbyde at være hotline for en god ven, som udtrykker ønske om egen køkkenhave. Efteråret er det bedste tidspunkt at starte egen køkkenhave, så bedene er anlagt og klar i forår.
Selv direktsåede majs når i en varm sommer at give flotte majskolber, og nyhøstede majskolber er noget helt andet end købte fra supermarkedet. Foto: Karna Maj
Vi har i år i drivhuset fået rigtig mange tomater og agurker, hvis de ikke tidligt er blevet angrebet af spindemider, meldug, agurkeskimmel og kartoffelskimmel. Specielt cherrytomater giver mange fine tomater langt ind i efteråret. Og det er jo dejligt efter en lidt langsom start på tomatsæsonen.
Det er vigtigt at holde drivhuset mest mulig fri for dug om natten, da våde planter på den her årstid hurtigt giver grobund for råd- og skimmelangreb.
Først og fremmest skal man udlufte i drivhuset om natten. Hvor mange vinduer, der skal stå åbne, er forskelligt fra drivhus til drivhus. Det afhænger bl.a. af, hvor drivhuset er placeret. I meget lukkede haver kan det være nødvendigt også at have døren stående på vid gab. Hvis der er udsigt til meget lave temperaturer, er det selvfølgelig bedre at lukke dør og vinduer for natten, men det er meget vigtigt hurtigt at få lukket op om dagen og få al fugt ud, da planterne ellers får angreb af gråskimmel. Hvis der skal vandes, skal det ske om morgenen på solrige dage, så jordenoverfladen kan nå at tørre inden aften. På det her tidspunkt er det en god idé at tynde ud i bladmassen på tomatplanterne. Fjern skimmelangrebne blade og de nederste, store, gamle blade. Det øger luftcirkulationen.
Tomatplanterne skal ikke have adgang til for megen væde, da de så let sprækker. Dyrker man i drivhusjorden, kan man helt holde op med at vande og lade planterne hente vandet nede- og udefra. Det giver nogle meget velsmagende tomater i de næste par uger. Agurkplanter og chili skal stadig vandes.
Chili modner til langt hen på efteråret – faktisk lige til frosten ødelægger planterne. Men høst dem efterhånden, som de modner, da de også kan angribes af f.eks. gråskimmel. Er der flere modne chili, end man kan nå at spise, er det let at gemme chili til vinterens retter, – man både tørre chilierne og fryse dem ned.
I år er der her først i september modne chilier både i drivhus og på friland. Foto: Karna Maj
Hvis der snart ikke er flere agurker og tomater, kan man overveje, om planterne skal ryddes for at give plads til efterårsafgrøder som spinat, almindelig rucola, mizuna og sennep. De vil kunne nå at udvikle blade til salatskålen og tåler lidt frost. Hvis de dækkes med fiberdug ved frost, kan de vokse videre i foråret. Er der stadig planter i drivhuset, kan man så disse planter i kasser udenfor under fiberdug og flytte kasserne ind om nogle uger, når der bliver plads.
Det er noget helt særligt at kunne så egne frø til foråret. Det giver muligheden for at følge en plante i hele dens livscyclus. Og så sparer man selvfølgelig penge, som kan bruges til at købe nye frø, løg eller andet for til haven.
Og så er der alle de sorter, man har neglet i andres haver eller fået foræret. Her kender man måske ikke sortsnavnet. Glemmer man at tage frø, har man måske mistet sorten.
Det er også en god ide at tage på havebesøg lige nu og se, hvad andre har stående af modne frø i haven – husk små poser i lommen til frøene. Eller måske kan man hjemføre et par velsmagende tomater eller chili til at tage frø af. Husk at det normalt ikke er umagen værd at tage frø af F1 sorter. Tomatfrø skal gæres, hvis man vil kunne gemme fine tomatfrø som de købte. Skal du bare have 10 frø til eget brug, kan du tvære tomatfrøene ud på et kaffefilter og lade dem tørre, uden at gære først.
Høster du mange frø, er der også til mange små gaver hen over året, når det er såtid – de skal blot pakkes i nogle flotte poser med sortsnavn og årstal. Hvis du gør meget ud af det, kan der stå såtid, sådybde, planteafstand, osv.
Har man frøægte tomatsorter i haven, kan man selv tage frø til at så næste år. De flotteste frø får man ved at gære dem et par dage i et glas, så slimlaget fjernes fra frøene. Foto: Karna Maj
Hvis man har æble- og pæretræer, som bærer helt eventyrligt mange frugter, så vær opmærksom på, at eventyret kan slutte brat med, at en stor gren knækker under vægten af frugterne. Hvis man er uheldig, kan den flække helt inde ved stammen og måske ind i stammen. Skulle det ske, så skær nænsomt såret rent i kanten – der skal ikke smøres noget på. Træet heler selv såret, men et sår giver adgang for, at træet kan inficeres med sygdomme, så undgå at grene knækker.
Løsningen er at plukke nogle frugter af yderst, eller sætte en solid støtte under grenen. En sådan støtte skal være virkelig solid, for hvis den knækker, kommer grenen med hele sin vægt i ét nu, og så går det for alvor først rigtig galt.
Under frugttræerne ligger der allerede masser af nedfalden frugt, som kan bruges til at presse most af eller koge mos af til nedfrysning. Men man skal være kritisk i sin brug af den nedfaldne frugt og sortere den inden brug. Nedfaldsfrugt udvikler let råd i de stødte pletter, og ved insektangreb inde i frugten kan der forekomme mugdannelser.
Rådden og muggen frugt kan indeholde svampegiften patulin. I dyreforsøg har den givet symptomer i mavetarmkanalen, men det vides endnu ikke, om det også er tilfældet hos mennesker, hvis vi udsættes for patulin. Ligeledes ved man ikke med sikkerhed, om det er kræftfremkaldende. Men der er fastsat grænseværdier for patulin i saftprodukter – se publikation s. 78. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor haveejerne at være omhyggelige ved brug af nedfaldsfrugt til most. Patulin ødelægges ikke ved opvarmning. Der er divergerende oplysninger om hvorvidt gæring ødelægger patulin, men i EU-dokumenter er der oplyst indhold af patulin i cider.
I æbler breder patulin sig ikke ud i hele frugten, som den gør i andre mere saftige frugter som pærer og blommer. Derfor er det nok at skære rådpletter godt og grundigt væk i æblerne.
Det er en god ide at rive nedfalden frugt sammen med jævne mellemrum, så det er let at finde den nyligt nedfaldne frugt.
Hvis man har nøddebuske eller -træer i haven, så er der nu nedfaldne nødder på jorden. Men det er enten nødder, der ikke er udviklet, eller nødder med orm i. Ormene er larver af nøddesnudebillen, og de forsvinder ned i jorden, hvor de overvintrer. Næste sommer lægger nøddesnudebillen sine æg i de små ny nødder. Der er således god grund til at samle de nedfaldne nødder op, inden larverne når at komme ud og ned i jorden. Man kan dog ikke udrydde nøddesnudebillerne ved indsamling, da nogen af dem også forlader nødden oppe på buske og lader sig dratte ned. En god overlevelsesstrategi for nøddesnudebillen.
Hvis man vil plante nye nøddetræer kan man vælge tykskallede sorter som tyrkisk træhassel, ‘Halleske Kæmpe’ og ‘Atlas’ (Romersk nød), de er så godt som fri for orm.
Man kan godt blive lidt skuffet, når man knækker de først nedfaldne hasselnødder. De er tomme, eller der er en larve inde i nødden. Foto: Karna Maj
De nødder, som sidder på buskene, er ved at være færdigudviklede og i modningsfasen. De smager rigtig godt friske, så man kan godt begynde at gå og spise lidt. Der er en hel række forskellige sorter af hasselnødder, og de modner ikke helt på samme tidspunkt. Så hold øje med nødderne, da det er vigtigt at få dem plukket, inden de falder ned, men de skal helst også være modne. Når de begynder at modne, bliver de brunlige i den runde ende, som sidder inde i hasen, og de kan let vippes løse i hasen.
Hvis man har flere nødder, end man kan nå at spise dem friske, kan de tørres. Nødderne i haserne lægges ud til tørre et luftigt, tørt og lunt sted, og når nødderne har løsnet sig helt, kan de kommes i et net og hænges op til opbevaring et luftigt og køligt sted. Det er vigtigt ikke at opbevare dem for varmt, da kernerne derved mister for meget vandindhold og bliver tørre og kedelige.
Hvis man har egern i haven, kan det være spørgsmålet om, hvem der kommer først, hvis der ikke er nok til alle parter. Normalt er det egernet.
Porrer er dejlige, og sommer- og efterårsporrer er trods den tørre sommer blevet pænt store og man kan begynde at bruge af dem. Det er derfor ærgerligt, hvis en del af dem går i stok, der er larvegnav inde i skafterne eller de yderste blade er angrebet af rust. Heldigvis kan man fjerne det angrebne, og der bliver oftest masser af porre tilbage.
Porre er en toårig afgrøde, som først skal blomstre andet år, hvor den bruger al sin energi til at danne blomst og sætte frø. Normalt snyder vi planten og spiser den allerede første år. Men der er næsten altid nogle enkelte porrer i en række, som går i stok, dvs. begynder at sætte blomst allerede første år. Når det sker allerede her i eftersommeren, bliver porren stort set uspiselig. Så det er virkelig ærgerligt, hvis man har mange porrer, som er gået i stok her i september.
Årsagen til stokløbning skal søges i, at planterne har været udsat for meget varierende temperaturer i løbet af døgnet i småplantestadiet, specielt i forbindelse med udplantning. Derfor er det kritisk at plante tidligt ud i forbindelse med kolde nætter. Store temperaturudsving kan også ske ved meget varme dage og kølige nætter i et drivhus inden udplantningen. Porren registrerer kuldepåvirkningen som vinter og går i gang med at sende blomsterstilk op et halvt år for tidligt.
Porremøllets larve er ansvarlig for de gnavskader, som man kan finde dels i bladene, dels inde i skaftet. Normalt er det kun mindre skader inde i skafterne og oftest kun et par ringe ind og kun i en del af skaftet. Så der er på det her tidspunkt kun en udvej – skær det ødelagte fra og brug resten. Høst de angrebne porrer først. Porremøllets larve kan bekæmpes med Bacillicus thurigiensis, som er et bakteriepræparat, som også bruges mod kållarver, men det skal ske, så snart man opdager angrebet, og behandlingen skal gentages. Midlet er godkendt til økologisk brug.
Porrerust viser sig som små rustrøde pletter på de yderste og ældste blade. Senere bliver pletterne sorte – det er vintersporerne, som dannes, og som sikrer sygdommens overlevelse frem til næste år. Porrerust har kun en værtsplante, så her er det yderst effektivt at sørge for at fjerne inficeret materiale. Det skal væk fra haven, ikke i kompostbunken. Man kan lige så godt hive de angrebne yderste blade af, når man opdager angrebet, da de kun angribes mere. Porreblade er lange og de nye blade hænger ned i de ældre angrebne. Det kan derfor undtagelsesvist anbefales at klippe toppen tilbage, så der ikke er lange hængende blade, mens man forsøger at minimere angrebet. Porrer ødelægges ikke af porrerust, den inderste del kan fint bruges. Plant næste års porrer længst muligt væk fra bede med angreb i år.
Porremøllets lille larve ødelægger som oftest kun bladenes udseende, men i efteråret kan den gøre mere alvorlig skade ved at æde sig ned i selve porreskaftets indre. Foto: Karna Maj
Både ude i naturen og inde i vore haver vil svampene vrimle op af jorden her i september, når der er fugtighed nok. Det er lidt imponerende, at der over nat kan skyde helt nye paddehatte op. For de, der hader svampe i græsplænen er der ingen trøst – de kan ikke fjernes, kun afplukkes. Derfor må man lære børnene, at de skal lade svampene i fred. De skal hverken røre dem eller ødelægge dem. Men gerne se og beundre.
Man kan derfor lige så godt indstille sig på at nyde synet. Og hvis de er spiselige, kan man jo også høste den del af havens overflod. Hvis man altså tør. Når man har anskaffet eller lånt en svampebog på biblioteket, bliver man i første omgang overrasket over, hvor mange arter, der er, og hvor mange der tilsyneladende ligner hinanden.
Hvis man vil høste svame og ingen erfaring har, er det en god idé at tage på en svampetur med en ekspert, som kan udpege de sikre, som både smager godt og næsten ikke kan forveksles med de giftige.
Husk at vande godt, så jorden slemmes ind omkring rødderne. Regn vedligeholder fugtigheden, men kan normalt ikke erstatte vanding ved plantning.
Hvis man har fået sået efterafgrøde, står bedene nu fint grønne. I de dele af landet, hvor jorden er tør efter lang tid uden ret megen regn, er spiringen måske ikke lykkedes, og så kan man overveje at så igen nu, hvor vi endelig har fået en god gang regn.
Man kan stadig nå at så en efterafgrøde, men eneste mulighed efter 10. september er rug, som overvintrer og skal hakkes om eller muldes ned til foråret. Man kan dog godt prøve at så vintervikke med i rugen. Og har man noget tilbage i posen med spinatfrø, kan man også prøve at så dem med. Det er bare usikkert, hvor meget de vil nå at vokse. Sent sået grønafgrøder kan stadig nå en god højde, hvis vi får et mildt efterår.
Efterafgrøde i god vækst. Planterne med de store blade er boghvede, som hurtigt fylder og giver et godt mikroklima for de mindre planter i efterafgrødeblandingen. Foto: Karna Maj
Et af linkene om patulin ovenfor går til Fødevarestyrelsens nye kampagneside Mad med mindre kemi. Her kan man finde mange nyttige oplysninger om, hvordan man undgår fødevarer med uønskede kemiske stoffer. Lige fra kemi fra emballage til naturligt giftige stoffer i grønsager og rester af sprøjtemidler.
Netop oplysningerne om sprøjtemidler er der grund til at se kritisk på. For det første har den ny fødevareminister besluttet, at ministeriet ikke længere bruger ordet sprøjtegift – der står overalt på den ny kampagneside sprøjtemiddel. Sikkert efter pres fra de konventionelle avlere og producenter. Forbrugerne er mindre på vagt over for midler end overfor gift, så det er en dårligere forbrugeradvarsel.
Desuden har man få dage før den ny kampagne fjernet et meget stort materiale om hvilke grønsager, bær og frugter, der er flest restsprøjtegifte i ude i butikkerne. Vi skal som forbrugere åbenbart ikke have det bedst mulige grundlag for at undgå sprøjtemidler i det, vi køber. Antagelig er dette også droppet efter pres fra avlerne, som dyrker de afgrøder med størst indhold af sprøjtegifte. Frygten for at forbrugerne ville droppe de mest belastede grønsager, skulle være begrundelsen. Det er formynderi, at vi ikke må få denne viden om de konventionelle grønsager, så vi kunne vælge økologisk i stedet for. Spild af ressourcer – der er brugt skattekroner på at udarbejde den. Nu er der kun Fødevarestyrelsens generelle anbefaling at gå ud fra: Spis varieret, køb dansk eller køb økologisk. Det er kun økologisk frugt og grønt, hvor der ikke er risiko for rester af sprøjtegifte.
Som forbruger må man nu selv finde frem til oplysningerne på de kvartalsvise opgørelser over fund af pesticider i både danske og udenlandske fødevarer. Der er masser af fund af pesticider, men de fleste overstiger ikke grænseværdierne. Men alene fund af sprøjtemidler i de grønsager, frugt og bær, vi køber i butikkerne, er alarmerende nok. Ud af 10 prøver af danske jordbær i 2. kvartal 2012, blev der fundet pesticider i alle 10 prøver, men under grænseværdierne. Man kan ikke se, hvor højt indholdet var i forhold til grænseværdien. Dette er bare et eksempel – gå selv på opdagelse. Det giver lyst til at dyrke sine egne grønsager.
Hvis man vil være sikker på at kunne spise jordbær uden rester af sprøjtegifte, så skal man dyrke dem selv. Det er lige nu sidste udkald for at plante jordbærplanter i år. Her jordbær sidst i maj. Foto: Karna Maj
Det er GAU, Gartneribrugets Afsætningsudvalg, som er initiativtager til at afholde Æblets Dag. Det fejres traditionen tro med Æblefest og Frugtfestival i Salskøbing den 14. og 15. september. Lørdag den 14. september deles der også flotte kærlighedsæbler ud på banegårdene i København, Århus og Odense samt i Rosengårdscentret midt på dagen.
Der sættes flere steder landet over fokus på danske æbler, dansk frugt og bær i de kommende uger, bl.a. er der Æblefest hos Blomstergården ved Viborg den 20.-21 september…
Men der er også æblearrangementer i de kommende weekender mange steder i landet. F.eks. holder Pometet i Tåstrup Åbent Hus søndag den 29. september kl. 10–16, der erEbelfestival i Ebeltoft.
På lørdag er der den helt store Chilifestival 2013, hvor alle chilinørderne mødes og udveksler erfaringer. Der er mange udstillere med frø, planter, dyrkningstilbehør og chiliprodukter. Chilifestivalen afholdes hos Bjarnes Frø og Planter i Videbæk i Vestjylland. Se mere på den officielle hjemmeside for Chilifestival 2012.
Bor man øst for Storebælt eller ikke kan komme til Vestjylland på lørdag, så fortvivl ikke helt – der er både chilismagning hos Gartneri Toftegaard og Chilidag på Fuglebjerggaard den 21. september.
Måske har nogle af dine venner eller familie blevet nye haveejere i løbet af sommeren. Hvis du vil anbefale Ugens Havenyt til dine venner på Facebook, kan du bruge bruge linket øverst i højre spalte.
Landsforeningen Praktisk Økologi er også på Facebook. Se her
Her kan du se vinderen af Juliana Drivhusets 50- års jubilæumskonkurrence. En monstertomat på 1555 g. Vinderen er Anja Egeriis, som er meget aktiv i vores forum her på Havenyt.dk. Et bevis på, at økotomater kan blive endog meget store og flotte. Og der er nu blevet 3 ½ små flasker tomatketchup ud af den meget modne tomat, fortæller Anja i sin havedagbog på Havelyst.dk. Til lykke Anja. Foto: Anja Egeriis
Frøkenhat er en virkelig fin sommerblomst, som også er holdbar i buketter. Den blomstrer langt ud på efteråret. Foto: Karna Maj
Man lægger ofte slet ikke mærke til vedbendens lysgrønne blomster. Men derimod får man øje på de mange insekter, som søger føde her. Vedbend er en vigtig insektplante helt frem til det sene efterår. Foto: Karna Maj
Porcelænshyacint er en af de små forårsblomster, som man kan lægge løg af her i september. Den er meget yndig. Foto: Karna Maj
Selv om jorden har været aldrig så tør, er høsttidløs kommet op med sarte blomsterknopper. Foto: Karna Maj
Rønnebærrene gløder, og et rønnebærtræ er ikke større, end det kan passes ind i en have. Foto: Karna Maj
Lige nu bugner drivhuset af tomater, og det er vigtigt ikke at overvande, da det får tomaterne til at revne. Med en stadig kortere dag og køligere vejr falder behovet for vanding hurtigt. Foto: Karna Maj
Mizuna er en hurtigvoksende orientalsk bladgrønsag. Foto: Karna Maj
Høst de enkelte skærme på persilleplanterne, efterhånden som de er høstklare. Eller hæng hele planten op til tørre et luftig og tørt sted, men først når frøene er ved at være tørre, og stænglen tørrer ind. Foto: Karna Maj
Fjern de rådne æbler på træerne, når du ser dem. De svinder hurtigt ind til små rådne æbler og bliver til frugtmumier, der smitter næste års æbler, hvis mumierne får lov til at blive på træet. Foto: Karna Maj
I haver med mange frugttræer er der rigeligt med nedfalden frugt. Foto: Karna Maj
Hvis du finder nødder med larver i, så sørg for at aflive larven, ellers går den i jorden og forpupper sig. Og næste år kan du finde dens afkommere i nødderne. Foto: Karna Maj
Tallerkensmækker er det gode gamle navn, men her i efteråret forstår man godt, hvorfor det danske officielle navn er landløber – den indtager hurtigt store arealer, når først der er væde nok i jorden. Foto: Karna Maj
Lasede porreblade fortæller at porremøllets larve har været forbi. Og på bladet ses også et begyndende angreb af porrerust med de typiske orange rusthobe. Foto: Karna Maj
Narcistobak blomstrer langt hen på efteråret – faktisk til frosten kommer. Her med lyserøde blomster. Foto: Karna Maj
Efterårskålene vil udvikle sig eksplosivt, når de igen kan få vand nok. Her sorten Filderkraut, som har brugsperiode i oktober til december. Foto: Karna Maj
Når først der kommer fugtighed, vil der kunne dukke svampe op overalt i haven. Foto: Karna Maj
Clara Friis pærer er vel den allerbedste pære, og den er moden og dejlig sød nu. Foto: Karna Maj
Det er en god ide at dyrke sine egne kartofler – eller købe økologiske. Køber man konventionelle kartofler, er der risiko for, at de indeholder rester af pesticider. Kartoffelmarker sprøjtes mange gange og bl.a. med Reglone for at få dem til at visne ned inden optagning. Reglone har været forbudt, men er nu tilladt igen. Foto: Karna Maj
Æblekunst ses ofte til frugtfestivaler. Her fra et tidligere år på Fejø. Foto: Karna Maj
Høst de modne chili efterhånden, især nu hvor der kommer fugtigt vejr, der kan give angreb af gråskimmel. Foto: Karna Maj
Filippa er knap plukkemoden, men der falder en del æbler ned, inden æblerne har aroma nok til at plukke. Nedfaldne Filippaæbler holder sig ret godt, trods stødpletter, og det kan derfor betale sig at samle dem op i kasser. Foto: Karna Maj