Det er herligt, at det forholdsvis milde efterårsvejr fortsætter her midt i november. Men efterår er det med den særlige blanding af regn, byger, blæst og lidt sol. Så det gælder om at finde de gode timer til at gå i haven i – og finde arbejdssted efter, hvor der er læ. Og læ bliver der mindre af for hver dag. De sidste blade er ved at være rystet ned af diverse kulinger, og det giver nye oplevelser, når træernes og hækkenes grenstrukturer kommer til syne. Men måske også ønsker om at få stedsegrønne hække eller lunende bøgehække, som står med smukke visne blade vinteren igennem.
Træernes grenskelet kommer til syne, og det er et smukt syn, hvis træerne har fået lov til at vokse naturligt eller kun er beskåret nænsomt. Foto: Karna Maj
Mange steder har der allerede været udbredt nattefrost, især i Jylland, og det kan man se på haverne, hvor georginer, tallerkensmækker, dild og andre frostfølsomme planter er blevet ødelagt af frosten. Her har det allerede har været nødvendigt at dække rodfrugter, kål og andet mod frosten, hvis man ikke har valgt forinden at høste afgrøderne eller dække rodfrugterne for vinteren ude i haven.
Langs kysterne og i de østlige egne er der stadig mange haver, hvor man fortsat kan hente dild og salat, og hvor kål, selleri m.m. kan blive stående lidt endnu, hvis de dækkes ved udsigt til lokal nattefrost.
Heller ikke i denne uge er vi helt fri for risiko for frost – lokalt kan det blive ned et par graders frost sidst på ugen. Og så mange graders frost kan give skader på bl.a. hovedkål og de andre frostfølsomme grønsager. Så hold øje med den lokale vejrudsigt.
Lige nu kan man finde primula med begyndende blomstring. Det er helt normalt her i november, at man lige får en lille forsmag på foråret hos enkelte primulasorter. Foto: Karna Maj
I haven lægger bladene sig overalt, og vil man bruge dem til at vinterdække med i køkkenhaven, gælder det om at få dem revet sammen, inden de danser ind mellem træer og buske eller lægger sig mellem stauderne. En løvrive er meget bedre til at rive blade med, end en almindelig rive.
De mange nedfaldne blade er en stor hjælp, når havens bede skal vinterdækkes. De er en nyttig ressource i haven, og ikke et irritationsmoment, som skal køres væk.
Tørre novemberdage er ideelle til at få ryddet op, klargjort jord til nye bede, bekæmpet ukrudt og få plantet træer, buske, hække og roser. Nu, hvor bladene er faldet af, kan også de barrodede plantes, og de novemberplantede kommer meget bedre i gang, end hvis de først plantes i det tidlige forår. Og netop de næste 14 dage ser det ud til, at vi får en periode mildt vejr – så det er bare med at finde spaden frem og komme i gang med at plante. I de næste par uger er der heller ikke udsigt til frost, som kan genere plantearbejdet.
Lidt let nattefrost skal man dog altid være parat til at dække imod i november, hvis man stadig gerne vil have muligheden for at hente salathoveder, bladselleri m.m. Især i klart vejr er der risiko for nattefrost, og når der loves nattemperaturer på 2–3° C er det målt i 2 m højde – i jordniveau kan der godt være nattefrost.
Æblerne tåler let nattefrost, så de kan stadig stå ude med overdækning mod regn. Men det er en god ide at have en plan for, hvor de skal stilles til opbevaring, når der begynder at kommer mere end lidt nattefrost. Se til kasserne og fjern evt. rådne æbler.
Golden Delicious er en æblesort, som giver rigtig velsmagende æbler, men de skal være modne inden plukning. De modner over lang tid og skal plukkes i flere omgange, og selv her i november er der stadig grønne, ikke helt modne æbler på træet. Sorten er meget modtagelig for skurv. Foto: Karna Maj
Hvis man har haft dækket mod de få frostnætter, vi har haft indtil nu, har man måske stadig dild, salat og bladselleri m.m., og vil man bevare dem længst mulig, så tag alle advarsler om nattefrost alvorlig og dæk de følsomme afgrøder. Af efterårsgrønsagerne skal man ved nattefrost især tage sig af hovedkål, knoldfennikel og bladselleri, som ikke tåler nattefrost.
Vi skal til at indstille os på, at vinteren kan anes forude. Derfor er vi nødt til at begynde at dække mod frosten ved de grønsager, som vi gerne vil kunne blive ved med at hente løbende af, men som ikke tåler frost for alvor. Lige nu er der i de fleste haver masser af visne blade, som kan bruges til at dække med som en start mellem rodfrugter og porrer. Har man ikke selv nok, kan man måske få et par sække fra nogle nabohaver, hvor de ellers bliver kørt væk.
Rodfrugterne er beskyttet af jorden, som stadig er ca. 6° varme, og derfor fryser de ikke ved lidt nattefrost. Mest udsat er de »rødder«, som stikker op af jorden: Rødbeder, knoldselleri, kålroe, kålrabi og majroer. Let nattefrost klarer de, men det er en god ide at begynde at lægge et lag visne blade, halm eller ålegræs ned mellem rækkerne. Rækker bladene til mere, så dæk også mellem rækker af vintergulerødder og persillerødder, hvis de skal blive i jorden et stykke tid endnu, eller måske hele vinteren.
I artiklen Vinteropbevaring af gulerødder, kan man se mere om mulighederne for at opbevare gulerødderne hen gennem vinteren. De nævnte metoder kan også bruges til de andre rodfrugter, som ikke tåler frost. Men de rodfrugter, der stikker op af jorden er det bedst at grave op og slå ned i jorden, inden det bliver mere end let nattefrost. Jordskokker, pastinakker og skorzonerrrod kan klare sig uden dække, men med et bladdække mellem rækkerne er der større mulighed for at kunne hente af dem i frostvejr.
Hovedkål skal helst stå så længe på roden som muligt i efteråret, da det giver den bedste kvalitet til vinterbrug. Der kan dækkes mod let nattefrost, men kommer der rigtig nattefrost med flere graders frost, skal de høstes og lægges til opbevaring et frostfrit sted med stok og rod intakt. Det er bedst at tage de løse yderblade af hovedkål under opbevaring, da det nedsætter fordampningen. Savojkål i vækst tåler ned til 5 minusgrader, men som fuldt udviklet bliver savojkål lettere frostskadet.
Vintersorter af rosenkål og porrer kan stå ude hele vinteren, og efterårssorter af disse klarer let nattefrost, og kan blive stående til at hente af, til det bliver rigtig frostvejr. Grønkål klarer også den danske vinter fint.
Vinteren indtager haven på et eller andet tidspunkt, og det er vi nødt til at forberede os på, så rodfrugterne enten er taget op eller godt tildækket derude. Foto: Karna Maj
Hvis man vil satse på selvforsyning, har man brug for gode frostfrie opbevaringsforhold til kartofler, løg og frugt. Mange af havens grønsager kan dog også opbevare ude i haven ved at lægge et tykt lag dække over. Det gælder alle rodfrugter – de opbevares faktisk bedst ude i jorden. Men i vintre som de sidste par år, er det besværligt at få hentet rodfrugter under et tykt snelag. Og har man mosegrise er det bedre at tage rodfrugterne ind og opbevare dem et frostfrit sted. Som minimum har man brug for et sted, hvor man kan opbevare rodfrugter til f.eks. en uges forbrug.
Et godt opbevaringssted er vanskeligt at finde i et almindeligt beboelseshus, hvor alle rum er opvarmede. Hvis man er heldig har man et udhus eller garage, hvor man kan indrette et lille rum til opbevaring af grønsager og frugt. Men for at det kan holdes frostfrit, er det nødvendigt at isolere det. Desværre bliver luften let for tør, så frugterne ikke bliver ved med at være helt saftspændte, og derfor skal de først flyttes ind, når det bliver for koldt udenfor. Æbler tåler let nattefrost, men dæk dem alligevel ved udsigt til nattefrost.
En god løsning på opbevaring af havens grønsager og frugter er en jordkælder, men det er et lidt større anlægsarbejde, og der er mange hensyn at tage. Bl.a. skal man være sikkker på, at grundvandsspejlet om vinteren er lavere end niveauet i jordkælderen. Læs mere i artiklerne Byg en jordkælder og Opbevaring af grønsager i en jordkælder.
Havens beder kan godt lide køligt efterårsvejr, selv om de er mere eller mindre følsomme for frost.
Rødbederne er nu store og flotte, og hvis man vil sylte rødbeder, er det på tide, da de ikke tåler frost for alvor. Hvis man gerne vil have friske rødbeder et stykke tid endnu, er det en god ide at lægge et tykt lag blade eller halm ned mellem rødbederækkerne. Har man rødbeder til hele vinteren, skal de, der ikke bruges inden, vi får frost for alvor, tages op og opbevares frostfrit i sand. Eller de skal slås ned i jorden og dækkes godt.
Bladbeder findes med mange stilkfarver, de hvidstilkede kaldes sølvbede. Bladbeder dyrker man normalt for stilkenes skyld til høst i sommerhalvåret. Hvis man sår bladbeder midt på sommeren som 2. afgrøde får man nogle små fine planter med smukke grønne blade, som man kan høste blade af til langt hen på efteråret. Er man heldig, overvintrer planterne og sætter lidt nye blade igen i det tidlige forår, hvorefter de går i blomst. Overdækker man bladbeder med vækstbuer og fiberdug kan man høste bladbeder længe endnu.
Spinatbede er ligesom bladbeden en bede uden en opsvulmet rodknold, som f.eks. rødbeden har. Den kaldes også evighedsspinat, og englænderne kalder den »Perpetual Spinach«. I modsætning til bladbeden danner den ikke brede bladstikle, men fine, friskgrønne blade, som kan bruges i stedet for spinat. Både bladbede og spinatbede indholder oxalsyre. Spinatbede er lige så let at dyrke som bladbede, og især såning efter sankthans giver en god efterårsafgrøde.
Bladbede og spinatbede vil de fleste år overleve vinteren, spinatbede næsten altid. I foråret sætter de nye blade og går i blomst, og man kan høste egne frø sidst på sommeren. De frø, som man spilder ved frøhøsten, spirer af sig selv i september og giver »baby-leaves« til salatskålen her i efteråret. Den kan også sås i sensommeren i drivhuset til dette formål.
Rødbederne holder sig mest friske i jorden, og de tåler let nattefrost, når jorden stadig er 6° varm. Et lag blade mellem rækkerne giver beskyttelse nok de næste uger. Hvis det er sorter, der har megen rod over jorden, er de mere sensible overfor frost. I front ses spinatplanter, som antagelig vil overvintre – man kan også vælge at spise bladene nu. Foto: Karna Maj
Hver gang man høster endnu en afgrøde, er det en god ide at dække til, så jordstrukturen beskyttes mod vinterklimaet. Det er især vigtigt at få lagt et lag vinterdække på, hvis der slet ingen plantevækst er på jorden vinteren over. Det er svært at få dækkemateriale nok, hvis man har en stor køkkenhave. Men lige nu er det måske let at få fat i ekstra blade, hvis man har naboer, som endnu ikke har opdaget, hvor fantastisk en jord, blade giver, både fordi de beskytter jorden og tilfører jorden organisk stof. Hvis naboerne river blade sammen og bruger brænstof på at køre dem bort, så få en aftale om at overtage dem. Kun hvis naboen bruger sprøjtegifte i haven, bør man overveje at lade være med at spørge.
Komposterede blade giver efter nogle år en meget fin bladmuld. Blade fra roser, som ofte er inficerede med svampesygdomme, og blade fra frugttræer med skurvangreb skal kun tilføres i et lag, så de kan nå at blive nedbrudt i løbet af vinteren, så sygdomskimene ikke smitter videre til næste år.
Hvis man mangler dækkemateriale, kan man få fat i nogle halmballer. Halm skal lægges ud i stille og fugtigt vejr med udsigt til regn, så det ikke blæser væk, og regnen får det til at falde sammen.
Den bedste løsning er dog at planlægge haven, så man får sået efterafgrøde og undersået f.eks. kål- og majsbede med kløver eller sneglebælg, så en stor del af havens bede er grønne hele efteråret. Selv om efterafgrøden ødelægges af frosten, så holder rødderne effektivt på den gode jordstruktur.
Hvis man har mange blade, så gem evt. nogle sække med tørre blade til at blande mellem det grønne køkkenaffald i den lukkede kompostbeholder. Kompostmaterialet bliver her ofte både for vådt og uden nok strukturstof i vinterperioden, hvor omsætningen næsten går i stå. Visne, tørre stauderester kan også gemmes til dette brug.
Man kan også gemme sække med blade til at jorddække med i maj måned, hvor der virkelig mangler dækkemateriale. Men det kræver, at det ikke er blade fra frugttræer, da de kan indeholde smitstof, bl.a. skurv, som kan overvintre og smitte træerne næste forår. Men har man et sted i haven med prydtræer, som ikke er sygdomsangrebne, så kan man samle her.
Et mildt efterår giver mange flotte svampe – her i et dejligt lag af bøgeblade, som er særligt gode til vinterdække, da de formulder langsomt. Foto: Karna Maj
Normalt er det i foråret, at vi interesserer os for, hvor varm jorden er. Men faktisk er det også relevant lige nu at vide, at f.eks. græsset først nu er ved helt at stoppe væksten. Jordtemperaturen skal ned omkring de 5° C, før væksten holder helt op. Jordtemperaturen har de sidste uger ligget omkring 6° C de fleste steder, og den holder sig nok også der i denne uge. Så måske skal plænen slås endnu en gang.
Plænens længde om vinteren er ret diskuteret. En kort plæne giver mindre risiko for sneskimmel. Men det er oftest blade og perioder med sne, som er årsagen.
Modsat er det en god ide med en ikke helt kortslået plæne i vinterperioden, da længere græs har et dybere og bedre rodnet. Er græsplæne lidt lang, gør det den også lidt mindre sårbar for færdsel om vinteren, og mosset får sværere ved at udkonkurrere græsset. Og desuden giver lidt længere græs bedre sikring mod at blade kommer til at danne et kompakt lag, som bliver liggende på plænen. Er der luft under bladene, kan de lettere blæse et andet sted hen ved næste blæsevejr.
Det er altid en god ting at være på forkant med havearbejdet i det tidlige forår, hvor der er så mange gøremål på en gang. En af de ting, som man kan gøre nu, er at stikke kanterne af på græsplænen. Det giver som ekstragevinst nogle fine græsplænekanter vinteren igennem, da græsset først begynder at vokse igen omkring 1. april.
Der er al mulig grund til at dyrke egne grønsager og frugt i haven. I vore haver kan vi fremavle grønsager, bær og frugt uden at belaste miljøet ret meget. Eller måske slet ikke, da vi ofte kan dyrke helt uden brug af transport og med egen kompost. Og vi kan være helt sikre på, at de er dyrket uden brug af sprøjtegift. Desuden kan vi dyrke mange flere forskellige slags grønsager, bær og frugt, end vi normalt kan købe i supermarkedet.
Det er en god ide allerede nu at gå i gang med planlægningen af en ny køkkenhave eller en udvidelse af den eksisterende. Grønsager skal dyrkes i ude i solen, og det betyder i mange haver, at det er en god ide at anlægge køkkenhaven i græsplænen.
Efteråret er faktisk det bedste tidspunkt at anlægge en ny køkkenhave på, da man kan vende græstørven ned og dermed få en langt bedre jord i de nye køkkenhavebede, end hvis man skræller græstørven af og fjerner den til kompostering i foråret. Her i det sene efterår, skal man kun grave jorden, ikke bearbejde den. Frosten bevirker, at den vendte jord bliver lettere at bearbejde til forår.
Drømmer du om at kunne grave dine egne nye kartofler op næste sommer, så er det en god ide allerede nu at gå i gang med at anlægge køkkenhaven. Måske skal du først ud og finde jord til at dyrke i… Foto: Karna Maj
Det er ikke alle, som har lige den havestørrelse, som de har brug for. Mange bliver så vild med at dyrke have, så der slet ikke er jord nok, og ønsker sig et stykke ekstra jord til f.eks. dyrkning af grønsager. Andre har en have, som er så stor, at de ikke kan overkomme den på grund af alder, arbejde eller manglende lyst.
Hvis man mangler jord – eller man gerne vil lade andre dyrke en del af haven, kan man lave et opslag på vores hjemmeside Del Jorden. Det er en god ide allerede nu at få lavet aftaler om at dele jorden, så man er klar til at dyrke, når foråret pludselig er der.
På Del Jorden kan man også dele alt muligt andet end jord, f.eks. frø eller måske har man små træer eller buske, der skal væk, og som andre kunne få glæde af.
Det er også efterår med nattefrost i Skotland, hvor redaktøren lige har været på ferie. Det smukke haveanlæg ligger foran et skotsk havecenter, som er meget andet end en planteskole. Mere mad, fritid, indretning og pynteting – kun ca. en fjerdedel er sortiment som i en typisk dansk planteskole. Foto: Karna Maj
Der er fine rosenkål allerede nu. Er det efterårssorter, skal de bruges, inden vinteren sætter ind, mens vintersorter klarer både sne og kulde. Foto: Karna Maj
Har man undgået nattefrost i drivhuset, så er der stadig tomater, som modner, men det går langsomt. Det kan være en god ide at eftermodne dem nogle dage inde i varmen. Foto: Karna Maj
Det er dejligt langt hen på efteråret at kunne hente friske kål ude i haven, men de tåler ikke nattefrost. Endnu er jorden dog så lun, at man kan beskytte dem mod let nattefrost ved at overdække med plast eller fiberdug. Foto: Karna Maj
Efterårshindbær giver ikke så let op, og det ser smukt ud i novembersolen, men bærrene smager ikke af meget, og de modner stort set ikke mere. Efterårshindbær skal først klippes ned til forår. Foto: Karna Maj
Knoldsellerierne vokser stadig, og de tåler let nattefrost, men skal tages op og kules ned, inden det bliver vinter for alvor. Lige nu er det nok at dække med fiberdug ved lettere nattefrost. Foto: Karna Maj
I år har efteråret været så lunt, at der er en del knoldfennikel, som går i stok. Normalt går de ikke i stok efter midten af oktober. Så milde efterår har også negative konsekvenser. Foto: Karna Maj
Sorter af alunrod med røde blade giver masser af farve til blomsterbedet her i efteråret. Der findes mange sorter af alunrod med forskellige bladfarver og strukturer, men der er stor forskel på, om de bevarer bladene om vinteren. Foto: Karna Maj
Det giver mindelser om frodige rækker af valske bønner i juni, men lyden af summende bier mangler. Og der når ikke at komme bønner på – den sene blomstring i november er på en ny gang selvsåede planter fra frøspild i sensommeren. Planterne ødelægges af nattefrosten. Foto: Karna Maj
Let nattefrost ødelagde ikke ærteplanterne, og der er ganske små ærter i bælgene. Og i modsætning til så mange andre afgrøder på kanten af det mulige her sidst på året, så smager ærterne faktisk rigtig godt – og sommerligt. De er sået efter høst af kepaløg i juli, lige sent nok til at få et udbytte. Foto: Karna Maj
Sankthansurtens blomster bliver mørkere, mens bladene blive stadig lysere. Sankthansurten er den efterårsstaude, der har den længste blomstringstid, og de visne blomsterstande er smukke med rim vinteren igennem. Foto: Karna Maj
Der findes en del gamle æblesorter, oftest selvsåede, som modner meget sent og derfor stadig hænger på træerne her i november. Det her er et selvsået træ, hvor æblerne i år måske når at blive modne. Smukke er de i hvert fald på en dejlig solrig novemberdag – det ser næsten sommerligt ud, bortset fra de visnende blade. Foto: Karna Maj
Stangbønner er en god afgrøde, hvor man får et stort udbytte på lidt plads. Her er det sorten Eva, som er en tidlig sort med lange grønne bælge. Foto: Karna Maj
Skotske får på en flot efterårsdag, men med rim i græsset. Foto: Karna Maj